Најаве и обавештења

13
Мај 2021
10:06

Састанак Маје Гојковић и Весне Братић

Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић састаће се сутра, 14. маја, у 10 часова у Влади Републике Србије (жути салон) са министром просвете, науке, културе и спорта Црне Горе Весном Братић.

Представницима медија биће омогућено фотографисање и снимање почетка састанка након чега ће бити издато саопштење.

Напомена: молимо представнике медија да се обавезно акредитују сутра до 8.30 часова на имејл: press@gov.rs

10
Мај 2021
15:30

Гојковић отвара изложбу поводом Дана Народног музеја

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отвориће у понедељак у 19 часова изложбу под називом „Под златним и плавим небом. Иконе грчких мајстора од 15. до 19. векаˮ у Народном музеју у Београду.

На отварању говориће и директорка Народног музеја Бојана Борић-Брешковић и председник Управног одбора Народног музеја Дарко Танасковић.

Изложбом која обухвата 147 икона аутора са територија традиционалних грчких земаља, као и са ширег подручја у оквиру Османског царства и суседних земаља у којем су утицаји грчке културе остали препознатљиви, обележиће се Дан Народног музеја у Београду односно 177. годишњица оснивања најстарије музејске установе у Србији.

23
Апр 2021
10:25

Данас у 15 сати почиње догађај ”Размислите критички, кликните мудро: Медијски и информационо писмени грађани!”

У организацији Министарства културе и информисања и Унеска данас, у 15 часова, почиње међународни догађај високог нивоа под називом ”Размислите критички, кликните мудро: Медијски и информационо писмени грађани!”.

Фокус прве сесије је на значају медијске и информационе писмености за међународну развојну агенду, потреби за националним политикама и међународном сарадњом, посебно у контексту одрживих начина за борбу против дезинформација и промоцију информација од јавног значаја.

Биће представљен ресурс „Медијски и информационо писмени грађани: Размишљајте критички, кликните мудро (наставни план и програм медијске и информационе писмености за наставнике и ученике)“.

Друга сесија, која почиње у 15.45 сати фокусираће се на улогу и потребу курикулума и програма медијске и информационе писмености у формалном, ваннаставном и неформалном образовању изван и унутар учионице.

Догађај се одржава данас и 27. и 29. априла, а биће организова више панела и вебинара и презентовано друго издање Унесковог курикулума за медијску и информациону писменост.

Догађај се, уз претходну регистрацију, може пратити на линку:  https://on.unesco.org/3s88NAR.

05
Мар 2021
13:45

Конференција “Култура је женског рода” поводом Међународног дана жена

Поводом Међународног дана жена Министарство културе и информисања организује у понедељак, 8. марта, у 10 часова онлајн конференцију под називом “Култура је женског рода”.

На отварању конференције говориће потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и шефица Канцеларије "UN Women" у Србији Милана Рикановић.

Кроз три панел дискусије еминентни стручњаци ће причати о положају жена у области културе у свету и код нас. Међународни дан жена обележава се у читавом свету као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Конференцију можете пратити на линку: https://www.youtube.com/watch?v=WZdt9ON0XEA&feature=youtu.be

На панелу „Женске теме и универзалне дилеме” учествују: ликовна уметница Принцеза Даница Карађорђевић, историчарка и виши кустос Музеја Војводине Чарна Милинковић, историчарка уметности и виши кустос Музеја града Београда Наташа Поповска, графичарка Јелена Средановић, археолог Сања Црнобрња Красић, Јелена Милашиновић из Београдске филхаромије и редитељка Соња Петровић.

“Жена за кормилом брода” је назив другог панела на којем ће говорити: директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, директорка Центра за културу и библиотеке општине Кнић Марија Костић, директорка Народног музеја "Топлице" Љиљана Красић и директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић.

На последњем панелу “Широм затворених очију” учествују: песникиња Маја Херман Секулић, драмски писац Биљана Србљановић, оперска певачица Срспског народног позоришта Наташа Тасић Кнежевић, позоришни и филмски продуцент Милена Гарфиелд Тробожић и сликарка Биљана Цинцаревић.

04
Мар 2021
15:16

Гојковић отвара изложбу Милоша Шобајића

Потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић отвориће сутра, 5. марта у 15.30 часова, нови изложбени простор у Комбанк дворани (Дечанска 14) и изложбу уметника Милоша Шобајића.

21
Феб 2021
11:14

Онлајн трибина поводом Међународног дана матерњег језика

Министарство културе и информисања, поводом Међународног дана матерњег језика сутра, 22. фебруара, у 11.00 часова, организује онлајн трибину под називом „Језик као хранитељ народа - значај очувања и неговања матерњег језика“ са циљем очувања и развоја матерњег језика, промовисања језичке културе, разноврсности и вишејезичности. 

На панел дискусији говориће Дејан Масликовић испред Министарства културе и информисања,  директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, професор на Филолошком факултету Александар Милановић, лингвиста и председник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић, историчар Дејан Ристић и Адам Софронијевић из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. 

На трибини ће бити речи о улози и значају језика у очувању индетитета народа, очувања ћирилице као националног писма, борби против претеране употребе туђица и англификације, затим о утицају медија на општу писменост, најчешћим грешкама које се користе у свакодневном говору и друго. 

Панел се може пратити на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCegxETMGbleSY7Kj10OddIA

18
Феб 2021
14:04

Маја Гојковић на свечаности поводом 99 година од изласка "Борбе"

Потпредседница Владе и министарска културе и информисања Маја Гојковић обратиће се сутра, 19. фебруара, у 12 часова на свечаности поводом 99 година од изласка првог броја дневних новина „Борба“.

Свечаност ће бити одржана у свечаној сали Дома војске Србије (Француска 2).

05
Феб 2021
12:54

Конференција за новинаре поводом 100 дана рада Министарства културе у новом сазиву Владе

Поводом 100 дана рада Министарства културе и информисања у новом сазиву Владе Републике Србије, ово министарство организује онлајн конференцију за новинаре у понедељак, 8. фебруара, од 10 до 11 часова.

На конференцији ће говорити потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић и помоћник министра за савремено стваралаштво Радован Јокић.

 

Конференција може да се прати путем званичног Youtube канала и Facebook странице Министарства културе и информисања:

https://youtu.be/nRdtW5X76rs и https://www.facebook.com/MinistarstvoKultureIInformisanja

Позивамо вас да учествујете у онлајн конференцији и поставите питања уживо приликом укључења у конференцију, видео-поруком или пошаљете питање на имејл press@kultura.gov.rs, најкасније до петка, 5. фебруара, до 15 часова.

НАПОМЕНА: Молимо вас да постављања питања уживо ограничите на два минута како би што већи број представника медија добио могућност да постави питање.

За све додатне консултације у вези са техничком подршком до почетка онлајн конференције можете да се обратите на имејл адресу podrskamki@gmail.com.

Такође, у понедељак, 8. фебруара, пре почетка онлајн конференције, од 9 до 10 часова, путем Zoom апликације биће могућа проба, односно провера ради превазилажења евентуалних техничких потешкоћа.

15
Јан 2021
14:45

Јавна расправа о Нацрту закона о музејскоj делатности

Јавна расправа о Нацрту закона о музејскоj делатности биће спроведена у периоду од 15. јануара до 4. фебруара. По њеном окончању Министарство културе и информисања ће анализирати све примедбе, предлоге и сугестије учесника и на основу њих ће сачинити извештај и објавити га на интернет страници Министарства и порталу е-управе.

         

Јавне расправе у форми округлог стола одржаће се по следећем распореду:

 

  • Нови Сад, 18. јануар, 12 сати, Галерија Матице српске (Трг галерија 1)
  • Ниш, 25. јануар, 12 сати, Официрски дом (Добричка 2) и
  • Београд, 29. јануара, 12 сати, Дом Народне скупштине (Трг Николе Пашића 13)

 

Заинтересовани своје примедбе, предлоге и сугестије могу доставити на утврђеним обрасцима за коментаре, који се могу преузети на линку: https://www.kultura.gov.rs/tekst/sr/5916/javne-rasprave.php, на e-mail: zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs или поштом на адресу: Министарство културе и информисања, Влајковићева број 3, 11 000 Београд.

16
Дец 2020
11:01

Регионална конференција „Култура у доба пандемије“

У организацији Министарства културе и информисања сутра, 17. децембра, од 9 часова биће одржана Регионална конференција „Култура у доба пандемије“ коју ће отворити потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

У уводном делу говориће министри културе Републике Хрватске, Републике Северне Македоније, Републике Албаније, Републике Словеније и Црне Горе, министар цивилних послова Босне и Херцеговине, као и амбасадори земаља које имају дипломатска представништва у Београду.

Конференција ће моћи уживо да се прати путем линка: https://www.youtube.com/watch?v=rPzaGWkrN8k и Facebook странице Министартва културе и информисања.

Учесници конференције ће кроз примере добре праксе указати како се могу превазићи негативне последице пандемије на културу једне земље.

Кроз два панела “Како је корона угасила светла рефлектора?!” и  “Да ли је уметност позитивна на Ковид 19?” представници различитих институција културе из региона одговориће на ова питања и предложити решења.

 

10
Дец 2020
13:12

Гојковић отвара изложбу у Галерији слика „Сава Шумановићˮ у Шиду

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић у петак, 11. децембра, у 12 часова отвориће изложбу под називом Сава Шумановић и Црнке из Париза у Галерији слика „Сава Шумановићˮ у Шиду. Поред министарке Гојковић представницима медија и гостима обратиће се директор Галерије Весна Буројевић и ауторка изложбе др Дијана Метлић.

Изложба слика Сава Шумановић и Црнке из Париза, представља наставак рада на презентацији богатог уметничког фонда Галерије кроз приређивања тематских изложби. Циклус Црнке из Париза, по први пут засебно анализиран, чине тридесетак слика, које је, у недостатку модела за акт, Шумановић насликао према скицама донетим из Париза.