Најаве и обавештења

15
Јан 2021
14:45

Јавна расправа о Нацрту закона о музејскоj делатности

Јавна расправа о Нацрту закона о музејскоj делатности биће спроведена у периоду од 15. јануара до 4. фебруара. По њеном окончању Министарство културе и информисања ће анализирати све примедбе, предлоге и сугестије учесника и на основу њих ће сачинити извештај и објавити га на интернет страници Министарства и порталу е-управе.

         

Јавне расправе у форми округлог стола одржаће се по следећем распореду:

 

  • Нови Сад, 18. јануар, 12 сати, Галерија Матице српске (Трг галерија 1)
  • Ниш, 25. јануар, 12 сати, Официрски дом (Добричка 2) и
  • Београд, 29. јануара, 12 сати, Дом Народне скупштине (Трг Николе Пашића 13)

 

Заинтересовани своје примедбе, предлоге и сугестије могу доставити на утврђеним обрасцима за коментаре, који се могу преузети на линку: https://www.kultura.gov.rs/tekst/sr/5916/javne-rasprave.php, на e-mail: zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs или поштом на адресу: Министарство културе и информисања, Влајковићева број 3, 11 000 Београд.

16
Дец 2020
11:01

Регионална конференција „Култура у доба пандемије“

У организацији Министарства културе и информисања сутра, 17. децембра, од 9 часова биће одржана Регионална конференција „Култура у доба пандемије“ коју ће отворити потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

У уводном делу говориће министри културе Републике Хрватске, Републике Северне Македоније, Републике Албаније, Републике Словеније и Црне Горе, министар цивилних послова Босне и Херцеговине, као и амбасадори земаља које имају дипломатска представништва у Београду.

Конференција ће моћи уживо да се прати путем линка: https://www.youtube.com/watch?v=rPzaGWkrN8k и Facebook странице Министартва културе и информисања.

Учесници конференције ће кроз примере добре праксе указати како се могу превазићи негативне последице пандемије на културу једне земље.

Кроз два панела “Како је корона угасила светла рефлектора?!” и  “Да ли је уметност позитивна на Ковид 19?” представници различитих институција културе из региона одговориће на ова питања и предложити решења.

 

10
Дец 2020
13:12

Гојковић отвара изложбу у Галерији слика „Сава Шумановићˮ у Шиду

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић у петак, 11. децембра, у 12 часова отвориће изложбу под називом Сава Шумановић и Црнке из Париза у Галерији слика „Сава Шумановићˮ у Шиду. Поред министарке Гојковић представницима медија и гостима обратиће се директор Галерије Весна Буројевић и ауторка изложбе др Дијана Метлић.

Изложба слика Сава Шумановић и Црнке из Париза, представља наставак рада на презентацији богатог уметничког фонда Галерије кроз приређивања тематских изложби. Циклус Црнке из Париза, по први пут засебно анализиран, чине тридесетак слика, које је, у недостатку модела за акт, Шумановић насликао према скицама донетим из Париза.