Најаве и обавештења

03
Апр 2023
20:00

Свечана Академија поводом Међународног дана Рома

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић обратиће се вечерас, 3. априла у 20 сати на свечаној Академији посвећеној Међународном дану Рома у Дому војске.

Тема овогодишње Академије је "Реквијем за заборављене" и посвећена је Ромима који су страдали у Првом и Другом светском рату.

 

17
Мар 2023
19:00

Отварање изложбе "Helena, serbiae regina"

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и амбасадор Републике Француске у Србији Пјер Кошар отвориће у петак, 17. марта у 19:00 часова у Галерији Академије уметности у Новом Саду ( Булевар Михајла Пупина 20) изложбу  Helena, serbiae regina.

27
Феб 2023
12:30

Централна манифестација обележавања Дана Народне библиотеке Србије

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић у уторак, 28. фебруара, у 11 часова обратиће се на централној манифестацији обележавања Дана Народне библиотеке Србије (Скерлићева 1, Народна библиотека Србије).

На свечаности ће се обратити и управник Народне библиотеке Србије  др Владимир Пиштало, а биће додељена и Национална награда из области библиотекарства „Јанко Шафарик“.

26
Дец 2022
11:48

Обележавање завршетка радова на археолошком налазишту „Медијана“

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић ће у уторак, 27. децембра, у 11 часова присуствовати обележавању завршетка радова на археолошком налазишту „Медијана“ и свечано отворити локалитет за посетиоце (Булевар Светог цара Константина бб, Ниш).

Након обиласка локалитета и откривених подних мозаика, који се налазе испод заштитне конструкције дуж новопостављених пешачких стаза и реконструисане зграде музеја Медијана, предвиђене су изјаве за медије у 11.25 часова испред зграде Музеја на локалитету.

11
Дец 2022
11:45

Посета граду Чачку, првој престоници културе Србије

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић ће у понедељак, 12. децембра, посетити град Чачак, прву престоницу културе Србије,  и присуствовати презентацији пројекта „Чачанска родна“ у Културном центру Чачка у 17.00 часова.

Том приликом биће представљене све четири програмске целине и носећи програмски и инфраструктурни пројекти по целинама.  

05
Нов 2022
11:42

Отварање изложбе „На стакленом путу: Уметност стакла и репрезентација у Србији 1850-1950“

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић ће поводом Дана Музеја примењене уметности  у понедељак, 7. новембра, у 18 часова, у Музеју примењене уметности (Вука Караџића 18) отворити изложбу „На стакленом путу: Уметност стакла и репрезентација у Србији 1850-1950“ организоване и поводом Међународне године стакла, проглашене и подржане од стране Уједињених нација.

Изложба обухвата период од једног века кроз који се прати утемељење индустријализације стакла и улоге обликованог стакла као важног дела модернизацијских процеса  српског друштва. Користећи савремени приступ у представљању садржаја, у тежњи да се посетиоцима приближи фрагилност материјала, као и значајан део нашег наслеђа, акценат поставке је на опозитима који додатно увлаче посетиоца у историју националне производње стакла, пратећи његов имагинарни стаклени пут. Улога обликованог стакла се прати кроз различите културне моделе кроз које се ишчитавају националне, државне и личне тежње појединаца.

21
Окт 2022
11:40

Отварање Међународног београдског сајма књига под слоганом „Повратак написаних“

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић присуствоваће у недељу, 23. октобра, у 18 часова отварању 65. Међународног београдског сајма књига под слоганом „Повратак написаних“, у Хали 2 Београдског сајма. Након отварања, у 18.30 часова министри културе Републике Србије и Републике Румуније, Маја Гојковић и Лучијано Ромашкану отвориће штанд Румуније, која је ове године земља почасни гост.

„Књиге за пријатеље“ је слоган штанда Румуније у чијем ће средишту његовог графичког дизајна бити један од најпознатијих румунских песника Никита Станеску. Више од 30 румунских аутора представиће своја дела на регионално највећој манифестацији, која је посвећена књизи и бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

 

НАПОМЕНА: Акредитација новинара врши се путем службеног мејла press@sajam.rs

18
Окт 2022
11:38

Посета Кањижи поводом завршетка радова у оквиру пројекта „Култура на таласима чудесне воде – Пловимо даље до циља II“

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић ће сутра, 19. октобра, посетити Кањижу поводом завршетка радова у оквиру пројекта „Култура на таласима чудесне воде – Пловимо даље до циља II“ који је реализован путем конкурса Министарства културе и информисања „Градови у фокусу“.

 

Агенда посете:

11:00 – Састанак са председником општине Кањижа Робертом Фејстамером, Главни трг (дозвољена покривалица)

11:30 –  Обилазак радова, Главни трг 9

11:50 –  Изјаве за новинаре

22
Сеп 2022
11:35

Обележавање завршетка пројекта „Башта сљезове боје“ у Хашанима у Републици Српској

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисња Маја Гојковић ће сутра, 23. септембра, са министарком просвете и културе Републике Српске Наталијом Тривић, присуствовати и говорити на церемонији свечаног обележавања завршетка пројекта „Башта сљезове боје“ у Хашанима у Републици Српској (Општина Крупа на Уни).

Церемонија ће почети у 11.45 обиласком обновљене Спомен-куће Бранка Ћопића, на чијој реконструкцији су заједно радили Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство просвете и културе Републике Српске. Свечани програм је предвиђен у 12 часова, а након тога уписивање у Књигу утисака и изјаве за медије.

09
Сеп 2022
11:33

Свечаност освештења новоуређеног Пасторалног центра папа Иван Добри

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић у својству посебног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића у суботу, 10. септембра, у 11 часова, присуствоваће литургији  у катедрали Узнесења Блажене Дјевице Марије у Београду (Хаџи Милентијева 75) и свечаности освештења новоуређеног Пасторалног центра папа Иван Добри. У оквиру свечаности предвиђено је обраћање потпредседнице Владе Маје Гојковић.

03
Феб 2022
14:43

2. седницa Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић председаваће 2. седницом Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца у петак, 04. фебруара од 12 часова. 

На дневном реду седнице је разматрање и усвајање Предлога одлуке о програму обнове културно-историјског наслеђа и подстицања развоја Сремских Карловаца за 2022. годину.

Сниматељима и фоторепортерима је омогућено снимање седнице у 12.45 часова, у Згради општине Сремски Карловци, (Трг Бранка Радичевића 1, сала 10).

Након седнице, министарка Гојковић ће, са председником Покрајинске Владе Игором Мировићем, обићи кућу Димитрија Анастасијевића Сабова. Изјаве за медије планиране су после обиласка.

28
Јан 2022
10:38

Вебинар „Дигитални имунитет и медијска писменост“ у оквиру мултиконгреса Serbian Visions

Комплексан медијски свет данас и како изгледа просечна медијска "дијета", како медији утичу на девојчице, а како на жене, разоткриваће нам на вебинару „Дигитални имунитет и медијска писменост“ теоретичарка медија и професорка Факултета драмских уметности Ана Мартиноли, психолошкиња, суоснивачица и директорка Института за дигиталне комуникације Ана Мирковић и консултанткиња за дигиталне медије Сања Кнежевић, у разговору са модераторком Мајом Зарић, руководитељком у Сектору за информисање и медије Министарства културе и информисања.

У оквиру мултиконгреса Serbian Visions, на овом вебинару у организацији Министарства културе и информисања, саговорнице ће предочити резултате дигиталне трансформације и пут човека од пасивног конзумента медијског садржаја до ангажованог учесника у интерактивном медијском окружењу.

Придружите нам се 2. фебруара 2022. године у 18 часова да заједно промишљамо о данашњој дигиталној медијској култури и зашто и како нам је важно да јачамо дигитални имунитет.

 

Линк за пријаву:

https://www.serbian-visions.rs/fileadmin/AHK_Serbien_Serbien_Visions/SV_2021/Program_multikogres_SERBIAN_VISIONS_2022_online_.pdf

 

Директан пренос догађаја биће доступан на линку:  

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MjVlYWY0ZjMtZDM2Ni00N2MzLWI5OGMtMzAyNTAxOTNhOTNh%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%223d4b8860-78d3-4582-a36e-8a56125c1521%22%2c%22Oid%22%3a%22e2623c5c-5c3d-4353-8883-30515ec37203%22%7d

25
Јан 2022
10:41

Обележавање Међународног дана сећања на жртве Холокауста у Сомбору

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић присуствоваће сутра, 26. јануара, у 16 часова, обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста у, згради Жупаније у Сомбору.

Поред министарке Гојковић,  на церемонији у Сомбору присутнима ће се обратити амбасадор  Израела Јахер Вилан, представник Светског Јеврејског конгреса, Ернест Херцог, председник Савеза Јеврејских општина Србије , Роберт Сабадош и градоначелник Града Сомбор, Антонио Ратковић.

13
Мај 2021
10:06

Састанак Маје Гојковић и Весне Братић

Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић састаће се сутра, 14. маја, у 10 часова у Влади Републике Србије (жути салон) са министром просвете, науке, културе и спорта Црне Горе Весном Братић.

Представницима медија биће омогућено фотографисање и снимање почетка састанка након чега ће бити издато саопштење.

Напомена: молимо представнике медија да се обавезно акредитују сутра до 8.30 часова на имејл: press@gov.rs

10
Мај 2021
15:30

Гојковић отвара изложбу поводом Дана Народног музеја

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отвориће у понедељак у 19 часова изложбу под називом „Под златним и плавим небом. Иконе грчких мајстора од 15. до 19. векаˮ у Народном музеју у Београду.

На отварању говориће и директорка Народног музеја Бојана Борић-Брешковић и председник Управног одбора Народног музеја Дарко Танасковић.

Изложбом која обухвата 147 икона аутора са територија традиционалних грчких земаља, као и са ширег подручја у оквиру Османског царства и суседних земаља у којем су утицаји грчке културе остали препознатљиви, обележиће се Дан Народног музеја у Београду односно 177. годишњица оснивања најстарије музејске установе у Србији.

23
Апр 2021
10:25

Данас у 15 сати почиње догађај ”Размислите критички, кликните мудро: Медијски и информационо писмени грађани!”

У организацији Министарства културе и информисања и Унеска данас, у 15 часова, почиње међународни догађај високог нивоа под називом ”Размислите критички, кликните мудро: Медијски и информационо писмени грађани!”.

Фокус прве сесије је на значају медијске и информационе писмености за међународну развојну агенду, потреби за националним политикама и међународном сарадњом, посебно у контексту одрживих начина за борбу против дезинформација и промоцију информација од јавног значаја.

Биће представљен ресурс „Медијски и информационо писмени грађани: Размишљајте критички, кликните мудро (наставни план и програм медијске и информационе писмености за наставнике и ученике)“.

Друга сесија, која почиње у 15.45 сати фокусираће се на улогу и потребу курикулума и програма медијске и информационе писмености у формалном, ваннаставном и неформалном образовању изван и унутар учионице.

Догађај се одржава данас и 27. и 29. априла, а биће организова више панела и вебинара и презентовано друго издање Унесковог курикулума за медијску и информациону писменост.

Догађај се, уз претходну регистрацију, може пратити на линку:  https://on.unesco.org/3s88NAR.

05
Мар 2021
13:45

Конференција “Култура је женског рода” поводом Међународног дана жена

Поводом Међународног дана жена Министарство културе и информисања организује у понедељак, 8. марта, у 10 часова онлајн конференцију под називом “Култура је женског рода”.

На отварању конференције говориће потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и шефица Канцеларије "UN Women" у Србији Милана Рикановић.

Кроз три панел дискусије еминентни стручњаци ће причати о положају жена у области културе у свету и код нас. Међународни дан жена обележава се у читавом свету као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Конференцију можете пратити на линку: https://www.youtube.com/watch?v=WZdt9ON0XEA&feature=youtu.be

На панелу „Женске теме и универзалне дилеме” учествују: ликовна уметница Принцеза Даница Карађорђевић, историчарка и виши кустос Музеја Војводине Чарна Милинковић, историчарка уметности и виши кустос Музеја града Београда Наташа Поповска, графичарка Јелена Средановић, археолог Сања Црнобрња Красић, Јелена Милашиновић из Београдске филхаромије и редитељка Соња Петровић.

“Жена за кормилом брода” је назив другог панела на којем ће говорити: директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, директорка Центра за културу и библиотеке општине Кнић Марија Костић, директорка Народног музеја "Топлице" Љиљана Красић и директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић.

На последњем панелу “Широм затворених очију” учествују: песникиња Маја Херман Секулић, драмски писац Биљана Србљановић, оперска певачица Срспског народног позоришта Наташа Тасић Кнежевић, позоришни и филмски продуцент Милена Гарфиелд Тробожић и сликарка Биљана Цинцаревић.

04
Мар 2021
15:16

Гојковић отвара изложбу Милоша Шобајића

Потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић отвориће сутра, 5. марта у 15.30 часова, нови изложбени простор у Комбанк дворани (Дечанска 14) и изложбу уметника Милоша Шобајића.

21
Феб 2021
11:14

Онлајн трибина поводом Међународног дана матерњег језика

Министарство културе и информисања, поводом Међународног дана матерњег језика сутра, 22. фебруара, у 11.00 часова, организује онлајн трибину под називом „Језик као хранитељ народа - значај очувања и неговања матерњег језика“ са циљем очувања и развоја матерњег језика, промовисања језичке културе, разноврсности и вишејезичности. 

На панел дискусији говориће Дејан Масликовић испред Министарства културе и информисања,  директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, професор на Филолошком факултету Александар Милановић, лингвиста и председник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић, историчар Дејан Ристић и Адам Софронијевић из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. 

На трибини ће бити речи о улози и значају језика у очувању индетитета народа, очувања ћирилице као националног писма, борби против претеране употребе туђица и англификације, затим о утицају медија на општу писменост, најчешћим грешкама које се користе у свакодневном говору и друго. 

Панел се може пратити на линку:

https://www.youtube.com/channel/UCegxETMGbleSY7Kj10OddIA

18
Феб 2021
14:04

Маја Гојковић на свечаности поводом 99 година од изласка "Борбе"

Потпредседница Владе и министарска културе и информисања Маја Гојковић обратиће се сутра, 19. фебруара, у 12 часова на свечаности поводом 99 година од изласка првог броја дневних новина „Борба“.

Свечаност ће бити одржана у свечаној сали Дома војске Србије (Француска 2).

05
Феб 2021
12:54

Конференција за новинаре поводом 100 дана рада Министарства културе у новом сазиву Владе

Поводом 100 дана рада Министарства културе и информисања у новом сазиву Владе Републике Србије, ово министарство организује онлајн конференцију за новинаре у понедељак, 8. фебруара, од 10 до 11 часова.

На конференцији ће говорити потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић и помоћник министра за савремено стваралаштво Радован Јокић.

 

Конференција може да се прати путем званичног Youtube канала и Facebook странице Министарства културе и информисања:

https://youtu.be/nRdtW5X76rs и https://www.facebook.com/MinistarstvoKultureIInformisanja

Позивамо вас да учествујете у онлајн конференцији и поставите питања уживо приликом укључења у конференцију, видео-поруком или пошаљете питање на имејл press@kultura.gov.rs, најкасније до петка, 5. фебруара, до 15 часова.

НАПОМЕНА: Молимо вас да постављања питања уживо ограничите на два минута како би што већи број представника медија добио могућност да постави питање.

За све додатне консултације у вези са техничком подршком до почетка онлајн конференције можете да се обратите на имејл адресу podrskamki@gmail.com.

Такође, у понедељак, 8. фебруара, пре почетка онлајн конференције, од 9 до 10 часова, путем Zoom апликације биће могућа проба, односно провера ради превазилажења евентуалних техничких потешкоћа.

15
Јан 2021
14:45

Јавна расправа о Нацрту закона о музејскоj делатности

Јавна расправа о Нацрту закона о музејскоj делатности биће спроведена у периоду од 15. јануара до 4. фебруара. По њеном окончању Министарство културе и информисања ће анализирати све примедбе, предлоге и сугестије учесника и на основу њих ће сачинити извештај и објавити га на интернет страници Министарства и порталу е-управе.

         

Јавне расправе у форми округлог стола одржаће се по следећем распореду:

 

  • Нови Сад, 18. јануар, 12 сати, Галерија Матице српске (Трг галерија 1)
  • Ниш, 25. јануар, 12 сати, Официрски дом (Добричка 2) и
  • Београд, 29. јануара, 12 сати, Дом Народне скупштине (Трг Николе Пашића 13)

 

Заинтересовани своје примедбе, предлоге и сугестије могу доставити на утврђеним обрасцима за коментаре, који се могу преузети на линку: https://www.kultura.gov.rs/tekst/sr/5916/javne-rasprave.php, на e-mail: zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs или поштом на адресу: Министарство културе и информисања, Влајковићева број 3, 11 000 Београд.

16
Дец 2020
11:01

Регионална конференција „Култура у доба пандемије“

У организацији Министарства културе и информисања сутра, 17. децембра, од 9 часова биће одржана Регионална конференција „Култура у доба пандемије“ коју ће отворити потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

У уводном делу говориће министри културе Републике Хрватске, Републике Северне Македоније, Републике Албаније, Републике Словеније и Црне Горе, министар цивилних послова Босне и Херцеговине, као и амбасадори земаља које имају дипломатска представништва у Београду.

Конференција ће моћи уживо да се прати путем линка: https://www.youtube.com/watch?v=rPzaGWkrN8k и Facebook странице Министартва културе и информисања.

Учесници конференције ће кроз примере добре праксе указати како се могу превазићи негативне последице пандемије на културу једне земље.

Кроз два панела “Како је корона угасила светла рефлектора?!” и  “Да ли је уметност позитивна на Ковид 19?” представници различитих институција културе из региона одговориће на ова питања и предложити решења.

 

10
Дец 2020
13:12

Гојковић отвара изложбу у Галерији слика „Сава Шумановићˮ у Шиду

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић у петак, 11. децембра, у 12 часова отвориће изложбу под називом Сава Шумановић и Црнке из Париза у Галерији слика „Сава Шумановићˮ у Шиду. Поред министарке Гојковић представницима медија и гостима обратиће се директор Галерије Весна Буројевић и ауторка изложбе др Дијана Метлић.

Изложба слика Сава Шумановић и Црнке из Париза, представља наставак рада на презентацији богатог уметничког фонда Галерије кроз приређивања тематских изложби. Циклус Црнке из Париза, по први пут засебно анализиран, чине тридесетак слика, које је, у недостатку модела за акт, Шумановић насликао према скицама донетим из Париза.