Државни секретари

Државни секретар

 

АЛЕКСАНДАР ГАЈОВИЋ 

Рођен је 26. децембра 1951. године у Београду, где стиче основно, средње и високо образовање. Дипломирао је на Правном факултету у Београду.  

Још као средњошколац је сарађивао у издањима НИП Политика, да би осмадесетих година прошлог века стални ангажман добио у Политици Експрес. Именован је 1987. године за главног и одговорног уредника часописа Поп-Рок. Нешто касније покреће периодично издање Хупер, да би у међувремену постао и главни уредник Света компјутера.

Почетком деведесетих се нашао у четворочланом тиму који оснива и програмски утемељује РТВ Политикa, у којој обавља послове помоћника главног и одговорног уредника. Телевизијску каријеру ауторски, сценаристички и водитељски наставља на Трећем каналу РТС-а, а онда и Првом програму РТС-а, односно Yu-инфо каналу.

У том периоду је написао и своју прву драму, коју је назвао „Порота“.

Безмало је две године провео као саветник у Министарству културе и информисању, да би онда постао главни и одговорни уредник Илустроване Политике. Као афирмисана личност из области новинарства и културе, заступљен је у књизи „Ко је ко у Србији“. Добитник је, између осталог, годишње Полтикине награде „Хупер“, ”Златне значке” Културно просветне заједнице Србије, награде ”Златни Беочуг” Културно просветене заједнице Београда и ВИП награде за новинраски искорак 2017. године.   

Објавио је књиге енциклопедијско-лексикографског садржаја „Људи и догађаји који су обележили човечанство“ (Народна књига) и ”Велики историјски времеплов” (Лагуна). Аутор је дела монографије „Дом омладине Београда 1964-1994“ (Скупштина града), као и збирке телевизијских колумни „Телевизијски поглед искоса“ (Народна књига). Најзад, 2015. године му излази књига ”За друштво у ћошку” (Чаробна књига). Као сарадник ИП Лагуна, уредио и приредио већи број издања.