Najave i obaveštenja

13
Maj 2021
10:06

Sastanak Maje Gojković i Vesne Bratić

Potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković sastaće se sutra, 14. maja, u 10 časova u Vladi Republike Srbije (žuti salon) sa ministrom prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesnom Bratić.

Predstavnicima medija biće omogućeno fotografisanje i snimanje početka sastanka nakon čega će biti izdato saopštenje.

Napomena: molimo predstavnike medija da se obavezno akredituju sutra do 8.30 časova na imejl: press@gov.rs

10
Maj 2021
15:30

Gojković otvara izložbu povodom Dana Narodnog muzeja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće u ponedeljak u 19 časova izložbu pod nazivom „Pod zlatnim i plavim nebom. Ikone grčkih majstora od 15. do 19. vekaˮ u Narodnom muzeju u Beogradu.

Na otvaranju govoriće i direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković i predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Darko Tanasković.

Izložbom koja obuhvata 147 ikona autora sa teritorija tradicionalnih grčkih zemalja, kao i sa šireg područja u okviru Osmanskog carstva i susednih zemalja u kojem su uticaji grčke kulture ostali prepoznatljivi, obeležiće se Dan Narodnog muzeja u Beogradu odnosno 177. godišnjica osnivanja najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

23
Apr 2021
10:25

Danas u 15 sati počinje događaj ”Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!”

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Uneska danas, u 15 časova, počinje međunarodni događaj visokog nivoa pod nazivom ”Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!”.

Fokus prve sesije je na značaju medijske i informacione pismenosti za međunarodnu razvojnu agendu, potrebi za nacionalnim politikama i međunarodnom saradnjom, posebno u kontekstu održivih načina za borbu protiv dezinformacija i promociju informacija od javnog značaja.

Biće predstavljen resurs „Medijski i informaciono pismeni građani: Razmišljajte kritički, kliknite mudro (nastavni plan i program medijske i informacione pismenosti za nastavnike i učenike)“.

Druga sesija, koja počinje u 15.45 sati fokusiraće se na ulogu i potrebu kurikuluma i programa medijske i informacione pismenosti u formalnom, vannastavnom i neformalnom obrazovanju izvan i unutar učionice.

Događaj se održava danas i 27. i 29. aprila, a biće organizova više panela i vebinara i prezentovano drugo izdanje Uneskovog kurikuluma za medijsku i informacionu pismenost.

Događaj se, uz prethodnu registraciju, može pratiti na linku:  https://on.unesco.org/3s88NAR.

05
Mar 2021
13:45

Konferencija “Kultura je ženskog roda” povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena Ministarstvo kulture i informisanja organizuje u ponedeljak, 8. marta, u 10 časova onlajn konferenciju pod nazivom “Kultura je ženskog roda”.

Na otvaranju konferencije govoriće potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i šefica Kancelarije "UN Women" u Srbiji Milana Rikanović.

Kroz tri panel diskusije eminentni stručnjaci će pričati o položaju žena u oblasti kulture u svetu i kod nas. Međunarodni dan žena obeležava se u čitavom svetu kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Konferenciju možete pratiti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=WZdt9ON0XEA&feature=youtu.be

Na panelu „Ženske teme i univerzalne dileme” učestvuju: likovna umetnica Princeza Danica Karađorđević, istoričarka i viši kustos Muzeja Vojvodine Čarna Milinković, istoričarka umetnosti i viši kustos Muzeja grada Beograda Nataša Popovska, grafičarka Jelena Sredanović, arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, Jelena Milašinović iz Beogradske filharomije i rediteljka Sonja Petrović.

“Žena za kormilom broda” je naziv drugog panela na kojem će govoriti: direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, direktorka Centra za kulturu i biblioteke opštine Knić Marija Kostić, direktorka Narodnog muzeja "Toplice" Ljiljana Krasić i direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović.

Na poslednjem panelu “Širom zatvorenih očiju” učestvuju: pesnikinja Maja Herman Sekulić, dramski pisac Biljana Srbljanović, operska pevačica Srspskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević, pozorišni i filmski producent Milena Garfield Trobožić i slikarka Biljana Cincarević.

04
Mar 2021
15:16

Gojković otvara izložbu Miloša Šobajića

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće sutra, 5. marta u 15.30 časova, novi izložbeni prostor u Kombank dvorani (Dečanska 14) i izložbu umetnika Miloša Šobajića.

21
Feb 2021
11:14

Onlajn tribina povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

Ministarstvo kulture i informisanja, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika sutra, 22. februara, u 11.00 časova, organizuje onlajn tribinu pod nazivom „Jezik kao hranitelj naroda - značaj očuvanja i negovanja maternjeg jezika“ sa ciljem očuvanja i razvoja maternjeg jezika, promovisanja jezičke kulture, raznovrsnosti i višejezičnosti. 

Na panel diskusiji govoriće Dejan Masliković ispred Ministarstva kulture i informisanja,  direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, profesor na Filološkom fakultetu Aleksandar Milanović, lingvista i predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić, istoričar Dejan Ristić i Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. 

Na tribini će biti reči o ulozi i značaju jezika u očuvanju indetiteta naroda, očuvanja ćirilice kao nacionalnog pisma, borbi protiv preterane upotrebe tuđica i anglifikacije, zatim o uticaju medija na opštu pismenost, najčešćim greškama koje se koriste u svakodnevnom govoru i drugo. 

Panel se može pratiti na linku:

https://www.youtube.com/channel/UCegxETMGbleSY7Kj10OddIA

18
Feb 2021
14:04

Maja Gojković na svečanosti povodom 99 godina od izlaska "Borbe"

Potpredsednica Vlade i ministarska kulture i informisanja Maja Gojković obratiće se sutra, 19. februara, u 12 časova na svečanosti povodom 99 godina od izlaska prvog broja dnevnih novina „Borba“.

Svečanost će biti održana u svečanoj sali Doma vojske Srbije (Francuska 2).

05
Feb 2021
12:54

Konferencija za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva kulture u novom sazivu Vlade

Povodom 100 dana rada Ministarstva kulture i informisanja u novom sazivu Vlade Republike Srbije, ovo ministarstvo organizuje onlajn konferenciju za novinare u ponedeljak, 8. februara, od 10 do 11 časova.

Na konferenciji će govoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić i pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

 

Konferencija može da se prati putem zvaničnog Youtube kanala i Facebook stranice Ministarstva kulture i informisanja:

https://youtu.be/nRdtW5X76rs i https://www.facebook.com/MinistarstvoKultureIInformisanja

Pozivamo vas da učestvujete u onlajn konferenciji i postavite pitanja uživo prilikom uključenja u konferenciju, video-porukom ili pošaljete pitanje na imejl press@kultura.gov.rs, najkasnije do petka, 5. februara, do 15 časova.

NAPOMENA: Molimo vas da postavljanja pitanja uživo ograničite na dva minuta kako bi što veći broj predstavnika medija dobio mogućnost da postavi pitanje.

Za sve dodatne konsultacije u vezi sa tehničkom podrškom do početka onlajn konferencije možete da se obratite na imejl adresu podrskamki@gmail.com.

Takođe, u ponedeljak, 8. februara, pre početka onlajn konferencije, od 9 do 10 časova, putem Zoom aplikacije biće moguća proba, odnosno provera radi prevazilaženja eventualnih tehničkih poteškoća.

15
Jan 2021
14:45

Javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti biće sprovedena u periodu od 15. januara do 4. februara. Po njenom okončanju Ministarstvo kulture i informisanja će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika i na osnovu njih će sačiniti izveštaj i objaviti ga na internet stranici Ministarstva i portalu e-uprave.

         

Javne rasprave u formi okruglog stola održaće se po sledećem rasporedu:

 

  • Novi Sad, 18. januar, 12 sati, Galerija Matice srpske (Trg galerija 1)
  • Niš, 25. januar, 12 sati, Oficirski dom (Dobrička 2) i
  • Beograd, 29. januara, 12 sati, Dom Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13)

 

Zainteresovani svoje primedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare, koji se mogu preuzeti na linku: https://www.kultura.gov.rs/tekst/sr/5916/javne-rasprave.php, na e-mail: zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs ili poštom na adresu: Ministarstvo kulture i informisanja, Vlajkovićeva broj 3, 11 000 Beograd.

16
Dec 2020
11:01

Regionalna konferencija „Kultura u doba pandemije“

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja sutra, 17. decembra, od 9 časova biće održana Regionalna konferencija „Kultura u doba pandemije“ koju će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

U uvodnom delu govoriće ministri kulture Republike Hrvatske, Republike Severne Makedonije, Republike Albanije, Republike Slovenije i Crne Gore, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kao i ambasadori zemalja koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

Konferencija će moći uživo da se prati putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=rPzaGWkrN8k i Facebook stranice Ministartva kulture i informisanja.

Učesnici konferencije će kroz primere dobre prakse ukazati kako se mogu prevazići negativne posledice pandemije na kulturu jedne zemlje.

Kroz dva panela “Kako je korona ugasila svetla reflektora?!” i  “Da li je umetnost pozitivna na Kovid 19?” predstavnici različitih institucija kulture iz regiona odgovoriće na ova pitanja i predložiti rešenja.

 

10
Dec 2020
13:12

Gojković otvara izložbu u Galeriji slika „Sava Šumanovićˮ u Šidu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u petak, 11. decembra, u 12 časova otvoriće izložbu pod nazivom Sava Šumanović i Crnke iz Pariza u Galeriji slika „Sava Šumanovićˮ u Šidu. Pored ministarke Gojković predstavnicima medija i gostima obratiće se direktor Galerije Vesna Burojević i autorka izložbe dr Dijana Metlić.

Izložba slika Sava Šumanović i Crnke iz Pariza, predstavlja nastavak rada na prezentaciji bogatog umetničkog fonda Galerije kroz priređivanja tematskih izložbi. Ciklus Crnke iz Pariza, po prvi put zasebno analiziran, čine tridesetak slika, koje je, u nedostatku modela za akt, Šumanović naslikao prema skicama donetim iz Pariza.