Najave i obaveštenja

03
Feb 2022
14:43

2. sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predsedavaće 2. sednicom Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca u petak, 04. februara od 12 časova. 

Na dnevnom redu sednice je razmatranje i usvajanje Predloga odluke o programu obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca za 2022. godinu.

Snimateljima i fotoreporterima je omogućeno snimanje sednice u 12.45 časova, u Zgradi opštine Sremski Karlovci, (Trg Branka Radičevića 1, sala 10).

Nakon sednice, ministarka Gojković će, sa predsednikom Pokrajinske Vlade Igorom Mirovićem, obići kuću Dimitrija Anastasijevića Sabova. Izjave za medije planirane su posle obilaska.

28
Jan 2022
10:38

Vebinar „Digitalni imunitet i medijska pismenost“ u okviru multikongresa Serbian Visions

Kompleksan medijski svet danas i kako izgleda prosečna medijska "dijeta", kako mediji utiču na devojčice, a kako na žene, razotkrivaće nam na vebinaru „Digitalni imunitet i medijska pismenost“ teoretičarka medija i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Ana Martinoli, psihološkinja, suosnivačica i direktorka Instituta za digitalne komunikacije Ana Mirković i konsultantkinja za digitalne medije Sanja Knežević, u razgovoru sa moderatorkom Majom Zarić, rukovoditeljkom u Sektoru za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja.

U okviru multikongresa Serbian Visions, na ovom vebinaru u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, sagovornice će predočiti rezultate digitalne transformacije i put čoveka od pasivnog konzumenta medijskog sadržaja do angažovanog učesnika u interaktivnom medijskom okruženju.

Pridružite nam se 2. februara 2022. godine u 18 časova da zajedno promišljamo o današnjoj digitalnoj medijskoj kulturi i zašto i kako nam je važno da jačamo digitalni imunitet.

 

Link za prijavu:

https://www.serbian-visions.rs/fileadmin/AHK_Serbien_Serbien_Visions/SV_2021/Program_multikogres_SERBIAN_VISIONS_2022_online_.pdf

 

Direktan prenos događaja biće dostupan na linku:  

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MjVlYWY0ZjMtZDM2Ni00N2MzLWI5OGMtMzAyNTAxOTNhOTNh%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%223d4b8860-78d3-4582-a36e-8a56125c1521%22%2c%22Oid%22%3a%22e2623c5c-5c3d-4353-8883-30515ec37203%22%7d

25
Jan 2022
10:41

Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u Somboru

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovaće sutra, 26. januara, u 16 časova, obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u, zgradi Županije u Somboru.

Pored ministarke Gojković,  na ceremoniji u Somboru prisutnima će se obratiti ambasador  Izraela Jaher Vilan, predstavnik Svetskog Jevrejskog kongresa, Ernest Hercog, predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije , Robert Sabadoš i gradonačelnik Grada Sombor, Antonio Ratković.

13
Maj 2021
10:06

Sastanak Maje Gojković i Vesne Bratić

Potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković sastaće se sutra, 14. maja, u 10 časova u Vladi Republike Srbije (žuti salon) sa ministrom prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesnom Bratić.

Predstavnicima medija biće omogućeno fotografisanje i snimanje početka sastanka nakon čega će biti izdato saopštenje.

Napomena: molimo predstavnike medija da se obavezno akredituju sutra do 8.30 časova na imejl: press@gov.rs

10
Maj 2021
15:30

Gojković otvara izložbu povodom Dana Narodnog muzeja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće u ponedeljak u 19 časova izložbu pod nazivom „Pod zlatnim i plavim nebom. Ikone grčkih majstora od 15. do 19. vekaˮ u Narodnom muzeju u Beogradu.

Na otvaranju govoriće i direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković i predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Darko Tanasković.

Izložbom koja obuhvata 147 ikona autora sa teritorija tradicionalnih grčkih zemalja, kao i sa šireg područja u okviru Osmanskog carstva i susednih zemalja u kojem su uticaji grčke kulture ostali prepoznatljivi, obeležiće se Dan Narodnog muzeja u Beogradu odnosno 177. godišnjica osnivanja najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

23
Apr 2021
10:25

Danas u 15 sati počinje događaj ”Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!”

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Uneska danas, u 15 časova, počinje međunarodni događaj visokog nivoa pod nazivom ”Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!”.

Fokus prve sesije je na značaju medijske i informacione pismenosti za međunarodnu razvojnu agendu, potrebi za nacionalnim politikama i međunarodnom saradnjom, posebno u kontekstu održivih načina za borbu protiv dezinformacija i promociju informacija od javnog značaja.

Biće predstavljen resurs „Medijski i informaciono pismeni građani: Razmišljajte kritički, kliknite mudro (nastavni plan i program medijske i informacione pismenosti za nastavnike i učenike)“.

Druga sesija, koja počinje u 15.45 sati fokusiraće se na ulogu i potrebu kurikuluma i programa medijske i informacione pismenosti u formalnom, vannastavnom i neformalnom obrazovanju izvan i unutar učionice.

Događaj se održava danas i 27. i 29. aprila, a biće organizova više panela i vebinara i prezentovano drugo izdanje Uneskovog kurikuluma za medijsku i informacionu pismenost.

Događaj se, uz prethodnu registraciju, može pratiti na linku:  https://on.unesco.org/3s88NAR.

05
Mar 2021
13:45

Konferencija “Kultura je ženskog roda” povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena Ministarstvo kulture i informisanja organizuje u ponedeljak, 8. marta, u 10 časova onlajn konferenciju pod nazivom “Kultura je ženskog roda”.

Na otvaranju konferencije govoriće potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i šefica Kancelarije "UN Women" u Srbiji Milana Rikanović.

Kroz tri panel diskusije eminentni stručnjaci će pričati o položaju žena u oblasti kulture u svetu i kod nas. Međunarodni dan žena obeležava se u čitavom svetu kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Konferenciju možete pratiti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=WZdt9ON0XEA&feature=youtu.be

Na panelu „Ženske teme i univerzalne dileme” učestvuju: likovna umetnica Princeza Danica Karađorđević, istoričarka i viši kustos Muzeja Vojvodine Čarna Milinković, istoričarka umetnosti i viši kustos Muzeja grada Beograda Nataša Popovska, grafičarka Jelena Sredanović, arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, Jelena Milašinović iz Beogradske filharomije i rediteljka Sonja Petrović.

“Žena za kormilom broda” je naziv drugog panela na kojem će govoriti: direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, direktorka Centra za kulturu i biblioteke opštine Knić Marija Kostić, direktorka Narodnog muzeja "Toplice" Ljiljana Krasić i direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović.

Na poslednjem panelu “Širom zatvorenih očiju” učestvuju: pesnikinja Maja Herman Sekulić, dramski pisac Biljana Srbljanović, operska pevačica Srspskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević, pozorišni i filmski producent Milena Garfield Trobožić i slikarka Biljana Cincarević.

04
Mar 2021
15:16

Gojković otvara izložbu Miloša Šobajića

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće sutra, 5. marta u 15.30 časova, novi izložbeni prostor u Kombank dvorani (Dečanska 14) i izložbu umetnika Miloša Šobajića.

21
Feb 2021
11:14

Onlajn tribina povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

Ministarstvo kulture i informisanja, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika sutra, 22. februara, u 11.00 časova, organizuje onlajn tribinu pod nazivom „Jezik kao hranitelj naroda - značaj očuvanja i negovanja maternjeg jezika“ sa ciljem očuvanja i razvoja maternjeg jezika, promovisanja jezičke kulture, raznovrsnosti i višejezičnosti. 

Na panel diskusiji govoriće Dejan Masliković ispred Ministarstva kulture i informisanja,  direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, profesor na Filološkom fakultetu Aleksandar Milanović, lingvista i predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić, istoričar Dejan Ristić i Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. 

Na tribini će biti reči o ulozi i značaju jezika u očuvanju indetiteta naroda, očuvanja ćirilice kao nacionalnog pisma, borbi protiv preterane upotrebe tuđica i anglifikacije, zatim o uticaju medija na opštu pismenost, najčešćim greškama koje se koriste u svakodnevnom govoru i drugo. 

Panel se može pratiti na linku:

https://www.youtube.com/channel/UCegxETMGbleSY7Kj10OddIA

18
Feb 2021
14:04

Maja Gojković na svečanosti povodom 99 godina od izlaska "Borbe"

Potpredsednica Vlade i ministarska kulture i informisanja Maja Gojković obratiće se sutra, 19. februara, u 12 časova na svečanosti povodom 99 godina od izlaska prvog broja dnevnih novina „Borba“.

Svečanost će biti održana u svečanoj sali Doma vojske Srbije (Francuska 2).

05
Feb 2021
12:54

Konferencija za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva kulture u novom sazivu Vlade

Povodom 100 dana rada Ministarstva kulture i informisanja u novom sazivu Vlade Republike Srbije, ovo ministarstvo organizuje onlajn konferenciju za novinare u ponedeljak, 8. februara, od 10 do 11 časova.

Na konferenciji će govoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić i pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

 

Konferencija može da se prati putem zvaničnog Youtube kanala i Facebook stranice Ministarstva kulture i informisanja:

https://youtu.be/nRdtW5X76rs i https://www.facebook.com/MinistarstvoKultureIInformisanja

Pozivamo vas da učestvujete u onlajn konferenciji i postavite pitanja uživo prilikom uključenja u konferenciju, video-porukom ili pošaljete pitanje na imejl press@kultura.gov.rs, najkasnije do petka, 5. februara, do 15 časova.

NAPOMENA: Molimo vas da postavljanja pitanja uživo ograničite na dva minuta kako bi što veći broj predstavnika medija dobio mogućnost da postavi pitanje.

Za sve dodatne konsultacije u vezi sa tehničkom podrškom do početka onlajn konferencije možete da se obratite na imejl adresu podrskamki@gmail.com.

Takođe, u ponedeljak, 8. februara, pre početka onlajn konferencije, od 9 do 10 časova, putem Zoom aplikacije biće moguća proba, odnosno provera radi prevazilaženja eventualnih tehničkih poteškoća.

15
Jan 2021
14:45

Javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti biće sprovedena u periodu od 15. januara do 4. februara. Po njenom okončanju Ministarstvo kulture i informisanja će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika i na osnovu njih će sačiniti izveštaj i objaviti ga na internet stranici Ministarstva i portalu e-uprave.

         

Javne rasprave u formi okruglog stola održaće se po sledećem rasporedu:

 

  • Novi Sad, 18. januar, 12 sati, Galerija Matice srpske (Trg galerija 1)
  • Niš, 25. januar, 12 sati, Oficirski dom (Dobrička 2) i
  • Beograd, 29. januara, 12 sati, Dom Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13)

 

Zainteresovani svoje primedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare, koji se mogu preuzeti na linku: https://www.kultura.gov.rs/tekst/sr/5916/javne-rasprave.php, na e-mail: zakonmuzejskadelatnost@kultura.gov.rs ili poštom na adresu: Ministarstvo kulture i informisanja, Vlajkovićeva broj 3, 11 000 Beograd.

16
Dec 2020
11:01

Regionalna konferencija „Kultura u doba pandemije“

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja sutra, 17. decembra, od 9 časova biće održana Regionalna konferencija „Kultura u doba pandemije“ koju će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

U uvodnom delu govoriće ministri kulture Republike Hrvatske, Republike Severne Makedonije, Republike Albanije, Republike Slovenije i Crne Gore, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kao i ambasadori zemalja koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

Konferencija će moći uživo da se prati putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=rPzaGWkrN8k i Facebook stranice Ministartva kulture i informisanja.

Učesnici konferencije će kroz primere dobre prakse ukazati kako se mogu prevazići negativne posledice pandemije na kulturu jedne zemlje.

Kroz dva panela “Kako je korona ugasila svetla reflektora?!” i  “Da li je umetnost pozitivna na Kovid 19?” predstavnici različitih institucija kulture iz regiona odgovoriće na ova pitanja i predložiti rešenja.

 

10
Dec 2020
13:12

Gojković otvara izložbu u Galeriji slika „Sava Šumanovićˮ u Šidu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u petak, 11. decembra, u 12 časova otvoriće izložbu pod nazivom Sava Šumanović i Crnke iz Pariza u Galeriji slika „Sava Šumanovićˮ u Šidu. Pored ministarke Gojković predstavnicima medija i gostima obratiće se direktor Galerije Vesna Burojević i autorka izložbe dr Dijana Metlić.

Izložba slika Sava Šumanović i Crnke iz Pariza, predstavlja nastavak rada na prezentaciji bogatog umetničkog fonda Galerije kroz priređivanja tematskih izložbi. Ciklus Crnke iz Pariza, po prvi put zasebno analiziran, čine tridesetak slika, koje je, u nedostatku modela za akt, Šumanović naslikao prema skicama donetim iz Pariza.